Maatalousmuseon kesäkohde 2017 – Pattoin perintötalo

 

 

 

 

 

Suomen maatalousmuseo Sarka valitsee vuosittain hakemusten perusteella etäkohteekseen maatalouden historiaa esittelevän museon, kokoelman tai vastaavan kohteen. Kohteen kanssa tehdään yhteistyötä erityisesti markkinoinnissa ja kesäkohdetta esitellään näyttelynä Sarka-museon ravintolatiloissa kesän ajan.

Kesäkohteeksi valittu Pattoin tila sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Juvan kirkonkylästä. Se edustaa seudulle tyypillistä, vaurasta talonpoikaistilaa perinteisine maatilan talousrakennuksineen, peltoineen ja metsineen. Tilan omistivat ja neljännessä sukupolvessa viljelivät Nikulaisen sisarukset, joiden jälkeen perijöiden puuttuessa tila siirtyi lopulta Juvan kunnalle vuonna 2005. Tila on entisöity esittelemään perinteisen maatalouden ajan pitkälti omavaraista asumista ja elämänmenoa – kaikki esineet ja ympäristön kasvit ovat alkuperäisiä, tilalla käytettyjä ja kasvatettuja.

Aukioloaikoina oppaan kanssa pääsee tutustumaan päärakennukseen, saunaan, talliin sekä navettaan. Opastuskierroksella on joka kesä eri teema. Kesän 2017 näyttelyteema on nimeltään ”Pattoi kolmen valtion ajalta” ja siinä perehdytään Pattoin historiaan Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta. Kuinka suuret valtiolliset muutokset ovat vaikuttaneet savolaisen talonpojan elämään? Perinteiset Kekrimarkkinat järjestetään tilalla kesäkauden päätteeksi. Kesän aikana tilalla järjestetään erilaisia yleisötilaisuuksia sekä kulttuuritapahtumia.

Kesällä 2017 Pattoin perintötila on avoinna ke-su 7.6.-20.8.2017 kello 11-17. Ryhmille tila on auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta.

Tapahtumapäiviä: Metsäkirkko 16.7. klo 10, Suvi-illassa soi: yhteislaulutilaisuus Pattoilla 12.8. klo 18, Pattoin kekrimarkkinat 23.9.

Käyntiosoite: Kettulantie 315, 51900 Juva

Yhteydenotot: Laura Partamies 0400 136 176

www.juva.fi

Kesäkohteet kautta aikojen: