Virtuaaliopastukset ja -työpajat

Sarkaan voi lähteä vierailulle myös suoraan luokkahuoneesta käsin. Virtuaaliset opastuksemme ja tutkimuspajamme toteutetaan etäyhteydellä Webex-ohjelman kautta. Varaa virtuaaliopastus ryhmällesi ottamalla yhteyttä museolehtori Sanna Kiertoseen.

Ohjatun toiminnan lisäksi Sarka tarjoaa koululaisille omatoimisesti käytettävissä olevaa opetussisältöä, kuten pelejä, multimedioita, videoita ja harjoitustehtäviä. Tutustu vapaasti verkossa saatavilla oleviin opetussisältöihimme DigiSarka-sivuston puolella.

Suomalaisten ruoka nyt ja ennen

Kierroksella lähdetään aikamatkalle, jossa tutustutaan ruuan alkuperään ja ruuantuotannon historiaan Suomessa. Nykyään ruoka ostetaan kaupasta ja saatavilla on valtavasti erilaista syötävää eksoottisista hedelmistä valmisruokiin, mutta miten ihmiset ovat hankkineet ruokansa entisaikoina ja mitä ennen on syöty? Opastus tapahtuu etäyhteyden ja Maatalouden aika -näyttelyn 360°– virtuaalimallin avulla.

Kohderyhmä alakoulu
Kesto 45 minuuttia
Hinta 45 €

Lasten elämää aikaan ennen koneita

Tällä kierroksella vahditaan päreitä, kehrätään villaa, paimennetaan lehmiä ja pistellään sitkaimia maahan eli eletään lasten arkea aikaan, jolloin ihmisten apuna ei ollut koneita eikä ruokaa tai vaatteita voinut ostaa kaupasta. Opastus tapahtuu etäyhteyden ja Ennen koneita -näyttelyn 360°-virtuaalimallin avulla.

Kohderyhmä alakoulu
Kesto 45 minuuttia
Hinta 45 €

Pasmat sekaisin ja jauhot suussa

Rikas kielemme sisältää paljon sanoja ja sanontoja, joiden alkuperä on entisajan maalaiselämässä. Mitä onkaan pohtiminen konkreettisessa merkityksessä, miten vakka kantensa valitsee ja kuka ne jauhot saikaan suuhunsa alun perin? Sanojen ja sanontojen alkuperän ohella kierroksella tutustutaan siihen elämään, johon nuo sananparret liittyivät. Opastus tapahtuu etäyhteyden ja Ennen koneita -näyttelyn 360°-virtuaalimallin avulla.

Kohderyhmä yläkoulu, toinen aste
Kesto 45 minuuttia
Hinta 45 €

Ruokamatka omavaraisuuden aikaan

Mitä suomalaiset söivät 1800-luvulla? Mistä ruoka saatiin? Entä miltä se maistui? Tervetuloa ruokamatkalle suomalaisten arkeen silloin, kun vielä lähes kaikki suomalaiset kasvattivat, säilöivät ja valmistivat ruokansa itse.

Kohderyhmä yläkoulu, toinen aste
Kesto 45 minuuttia
Hinta 45 €

Kysy maatalousmuseolta

Tämän opastuksen sisällön oppilaat päättävät itse tekemällä ennakkoon kysymyksiä museon henkilökunnalle. Kysymyksiin vastataan opastuksen aikana näyttelyissä kiertämällä ja museon asiantuntijoita haastattelemalla. Kysymykset voivat liittyä maatalouteen ja ruokaan ennen tai nyt (miksei tulevaisuudessakin, vaikka kristallipalloa museolla ei olekaan), mutta myös museon työhön ja toimintaan. Kysymykset (10–15 kpl) tulee lähettää viikkoa ennen vierailua osoitteeseen sanna.kiertonen(at)sarka.fi.

Kohderyhmä alakoulu, yläkoulu, toinen aste
Kesto 45 minuuttia
Hinta 45 €

Hirvikoski 1600 – 1700-luvuilla -tutkimustyöpaja

Miten saamme tietoa menneisyydestä? Tutkimustyöpajassa astutaan historiantutkijan saappaisiin. Suomen historiaan 1600–1700-luvuilla perehdytään Loimaalla sijainneen Hirvikosken kylän kautta, aitoja historian lähteitä tutkien ja tulkiten. Työpajassa hyödynnetään DigiSaran Hirvikoski-aineistoa. Tässä tutkimustyöpajassa tiedonhakutaidot saavat tehokasta harjoitusta!

Kohderyhmä luokat 6-9, lukio
Kesto 1,5 tuntia
Hinta 45 €