Lapsiperheille

Sarka-museossa riittää tekemistä ja nähtävää kaiken ikäisille. Tältä sivulta löydät tietoa ja vinkkejä onnistuneeseen museovierailuun lasten kanssa.

Lapset vierailevat Sarka-museossa 15-vuotiaaksi asti veloituksetta!

Museolta voi lainata lastenrattaat käyttöön vierailun ajaksi. Näyttelyissämme mahtuu kulkemaan rattaiden kanssa, mutta ne saa halutessaan jättää infopisteen viereiseen naulakkoon.

Naulakon yhteydestä löytyy wc-tilat lastenhoitotasoineen ja lukittavat kaapit, joihin voit laittaa reppusi vierailun ajaksi.

Ravintolasta löytyy syöttötuoleja perheen pienimmille. Ravintolassa on myös mahdollisuus lämmittää alle 1-vuotiaiden lasten ruoat vierailun yhteydessä. Alle 5-vuotiaat pääsevät lounastamaan perheen kanssa ilmaiseksi ja 15 ikävuoteen saakka lasten lounashinnat ovat alle 10 €.

Näyttelyt
Lapsikävijät on huomioitu museon näyttelyissä monipuolisesti ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti.

Maatalouden aika -näyttelyssä voi kokeilla viljan jauhamista käsikivillä, kääntää separaattoria, leikkiä kotia vanhassa standardikeittiössä, istua maitolaiturilla tai hypätä puimuripelin rattiin keräämään syksyn sato talteen. Nukkepienoismallit ja kuunnelmat vievät aikamatkalle menneisyyteen.

Ennen koneita -näyttely kertoo elämästä entisajan maaseudulla. Näyttelyn esineisiin ei saa koskea, mutta niihin voi tutustua kosketusnäyttöjen avulla. Esineillä on monia veikeitä nimiä, joita on hauska pohtia yhdessä! Näyttelyyn voi myös tutustua siellä seikkailevan veikeän Munne-kissan johdolla. Munne-kissan museokierros kartat löydät näyttelytilan alkupuolelta.

Upouudessa On se Kone! -näyttelyssä nähdään, miten maatalous onkaan koneellistunut. Näyttelyhallin peräosassa, konehalli-osion kohdalla voi hypätä huristelemaan aitoon Valmet 502 -traktoriin. Traktorin ympärille on rakennetu melkein 360 asteeseen avautuva simulaattorinäkymä ja pelaamista riittää eri tasoisille traktorikuskeille. Ympäri näyttelyä löytyvät Merosten perheen kauniit kuvat sisältävät kuunnelmatarinoita, jotka tutustuttavat kaikenikäiset kävijät Merosen perheen arkeen kautta vuosien. Lisäksi näyttelyssä on useita hauskoja animaatioita, videoita sekä pelejä. Lasten leikkinurkkauksessa kävijöitä odottaa kiiltävän punainen Valmet 20 -traktori kesäisessä maisemassa pieniä kuskeja kyytiin kutsuen. Nurkkauksessa voi myös leikkiä koneleluilla sekä piirtää ja värittää.

Kesäeläimet ja lasten piha

Kesäkaudella museon piha-alueella ihastuttavat kesäeläimet: lampaat, puput ja kanat. Museon etupihalla on lisäksi avoinna lasten piha, jossa voi ajella polkutraktoreilla ja kisailla keppihevosradalla. Uudesta Leikkiipuimuri-liukumäestä saa hyvät vauhdit! Ulkolatojen luona voi kokeilla muun muassa köydenvetoa ja puujaloilla kävelemistä.

Lasten puuhapäivä ja loma-aikojen ohjelmat

Heinäkuussa Sarassa vietetään lasten puuhapäivää, jolloin museolla järjestetään monenlaista hauskaa puuhaa koko perheelle muun muassa työpajojen ja opastusten muodossa. Kuluvan vuoden puuhapäivän ohjelmaan voit tutustua täältä.

Myös talvi- ja syyslomilla sekä joulun aikaan kannattaa suunnata museoon, sillä silloin museolla järjestetään erityistä ohjelmaa lapsiperheille. Katso loma-aikojen ohjelmat täältä.

Museokauppa Muurikki

Museomyymälästä löytyy monipuolisesti laadukkaita lahjatavaroita ja paikallisten käsityöläisten tuotteita. Lapsille suunnattuja kestosuosikkeja ovat suloiset pehmolelut, maatalousaiheiset lastenvaatteet sekä makeiset.

Kysy lisää palveluistamme lapsiperheille!