Hankkeet ja verkostot

Neliömetri pellavaa

Tekstiilit kuuluvat jokaiseen päiväämme, mutta harva meistä enää tuntee polkua, jonka kuitu on kulkenut päätyäkseen valmiiksi kankaaksi. Neliömetri pellavaa -pellavankasvatusprojektissa innostetaan tutustumaan pellavakuidun matkaan aina siemenen viljelystä korjuuseen ja kuidun työstämiseen asti. Pellavankasvatusprojektin toteuttavat yhteistyössä Taitoliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Proagria sekä Suomen maatalousmuseo Sarka. Osallistua voi kuka tahansa, jolla on käytettävissä neliön viljelyala, pellavaa voi viljellä vaikka kaupunkipalstan kasvilaatikossa tai isompana alana omalla pellolla. Lue lisää täältä.

Minun maaseutuni

Suomen maatalousmuseo Saran vuoden 2024 vaihtuva näyttely toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.

Minun maaseutuni-tutkimushanke (2021-2024) käsittelee suomalaisten maaseutusuhdetta sekä sen muutoksia 1990-luvulta lähtien. Hanke on osallistanut eri ikäisiä ihmisiä, niin maalla asuvia kuin kaupunkilaisiakin, pohtimaan ja kertomaan omia kokemuksiaan maaseudusta. Muistitietoa on kerätty kirjoitusten ja haastattelujen lisäksi järjestämällä toiminnallisia työpajoja sekä käyttämällä valokuvia muistin ja kertomisen välineinä. Hanketta johtaa akatemiatutkija Kaisa Vehkalahti ja tutkijoina toimivat etnologi Maria Vanha-Similä sekä sosiologi Ville Pöysä.

Sarka-museo on toiminut tiiviissä yhteistyössä tutkimusryhmän kanssa ja hankkeen lopuksi järjestettävä näyttely avautuu alkuvuodesta 2024.

Lue lisää hankkeesta Minun maaseutuni -sivustolta.