Sinun ruokasi ei ole sinun – Ruokakeskustelua nyt ja ennen

Tapahtuman aika:
Tapahtuman sijainti:
Vaihtuvien näyttelyiden tila

Mikä kaikki vaikuttaa päivittäisiin ruokavalintoihisi? Syötkö mitä mielesi tekee, vai kiinnitätkö myös huomiota ruoan eettisyyteen, terveellisyyteen, alkuperään tai hintaan? Oletko tyytyväinen ruokavalintoihisi?

Ruokaan liittyvä keskustelu on nykypäivänä vilkasta. Trendit vaihtuvat nopeasti ja uutta tutkimustietoa ruoka-aineiden terveysvaikutuksista julkaistaan hurjaa vauhtia. Kaupan hyllyllä riittää vaihtoehtoja, joista valita ostoskoriinsa mahdollisimman oman näköiset elintarvikkeet. Nykyinen maailmanpoliittinen tilanne herättää huolta ruoan riittävyydestä, kotimaisen tuotannon tilanteesta ja ruoan hinnan noususta. Samalla vaakakupissa painavat kestävään kehitykseen ja eettisyyteen liittyvät kysymykset. Kuka lopulta päättää, mitä lautaseltasi löytyy?

Sinun ruokasi ei ole sinun –näyttely tarkastelee ruokaa erilaisista ajankohtaisista näkökulmista ja avaa nykyhetken keskeisten ruokakysymysten historiallisia taustoja. Ruokaa lähestytään muun muassa terveyden, liha-kasvis vastakkainasettelun, elintarviketurvallisuuden, identiteetin rakentumisen sekä vastuullisuuden näkökulmista. Miten ajassa muuttuvat terveyskäsitykset näkyvät nykypäivän ruokavalinnoissamme? Miten maailmankaupan laajentuminen ja globaali ruoantuotanto ovat muuttaneet suomalaisten ruokavaliota ja ruokailutottumuksia? Mistä lähtien eettiset kysymykset ja ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat aiheuttaneet meille paitsi yhteiskunnallista, myös henkilökohtaista huolta? Olivatko elintarvikkeet ennen turvallisempia ja ihmiset terveempiä, kuin nykyisin?

Ravitsemussuositukset ovat kenties tutuin ravitsemuspoliittinen keino, jolla pyritään edistämään väestön terveyttä ruoan kautta. Ravitsemussuositukset ovat kuitenkin muuttuneet uuden tutkimustiedon ja muuttuvan yhteiskunnan myötä. Eri vuosikymmenten ravitsemussuosituksiin voi näyttelyssä tutustua vanhojen ruokaympyröiden kautta. Arvaatko, mitä ensimmäinen suomalainen ravintoympyrä piti sisällään?

Nykypäivänä ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja uusia hittiruokia nousee pinnalle median ja somen välityksellä usein. Aiemmillakin vuosikymmenillä on kuitenkin ollut omat suosikkiruokansa ja ruokatrendinsä, joihin voi näyttelyssä tutustua hauskan aikajanan kautta. Erilaisia ruokavalioita ja muotidieettejä on nykypäivänä runsaasti. Omaa tietoutta erilaisista ruokavalioista voi testata ja kartuttaa yksin- tai kaksinpelinä pelattavassa ruokavalio-tietovisassa. Mitä ruoka merkitsee sinulle -multimediassa taas voi pohtia omaa ruokasuhdetta ja näyttelyn herättämiä ajatuksia.