Proffan kellarin dokumentointi museoiden välisenä yhteistyönä

Keskiviikkona 24.4. turkulainen Ravintola Proffan Kellari ilmoitti Turun Yliopiston opiskelijajärjestöille lopettavansa toimintansa nykyisissä tiloissaan tulevana kesänä vuokrasopimuksensa päättymisen vuoksi. Ravintolan omistajat, Otto Haaki, Lassi Loijas ja Sami Saksi ovat ilmoittaneet jatkavansa toimintaansa heti, kun uudet ravintolatilat löytyvät. Tämä muutto tarkoittaa kuitenkin yhden Turun pitkäikäisen ravintolan toiminnan loppumista sen nykyisessä muodossaan. Ravintola ehti toimia samassa tilassa vuodesta 1982 alkaen ja Proffana se on tunnettu siitä asti. Ravintola oli Teppo Toivasen omistuksessa 1993-2016, jolloin nykyiset omistajat ottivat ravintolatoiminnan haltuunsa. Ravintolalla on siis pitkä historia ”opiskelijoiden olohuoneena”.

Suomen maatalousmuseo Saran yhteydessä toimiva Ruokamuseo ryhtyi kartoittamaan nykydokumentaatioprojektin mahdollisuuksia heti tiedon saatuaan. Suunnitelma sai hyvän vastaanoton osapuolten kesken ja yhdessä Ruokamuseon kanssa sitä lähtevät toteuttamaan museoiden välisen tallennustyönjaon mukaisesti Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingistä sekä Turun museokeskus. Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuuriin erikoistunut valtakunnallisesti toimiva museo, jonka toimialueeseen kuuluu esimerkiksi ravintolaympäristöjen tallennus. Turun museokeskus puolestaan dokumentoi alueellisesti nykypäivän ja lähihistorian ilmiöitä sekä varsinaissuomalaista elämää ja teollisuutta. 

Dokumentaatioprojekti aloitetaan heti vapun jälkeen. Proffan Kellarin sekä sen monet merkitykset asettuvat moninaisesti eri elämän alueisiin, mikä nostaa aiheen tärkeyttä. Lisäksi ravintolatoiminnan ajallinen jatkuvuus on luonut tilan, joka on koskettanut monien entisten ja nykyisten turkulaisen elämää jossain vaiheessa. 

Projekti toteutetaan joustavasti kolmen eri museon yhteisenä hankkeena ja tallennukseen sisällytetään valokuvia sekä mahdollisuuksien mukaan esineitä ja haastatteluaineistoa. Nykydokumentaatioprojektista syntyvät aineistot tallennetaan Hotelli- ja ravintolamuseoon Helsinkiin, sekä Turun museokeskukselle. Loimaalla toimiva maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo Suomen maatalousmuseo Sarka toimii organisoijan roolissa museoiden ja Proffan Kellarin välillä edesauttaen yhteistyötä museoitavan aineiston keruussa.

– Dokumentaation tekijöinä sekä museoina toivomme, että tallennuksemme Proffan Kellarista näyttäytyy yleisölle tärkeänä toimintana. Kyse on sekä ympäristöstä, että nykyilmiöstä, joka tallennetaan tuleville sukupolville, toteaa amanuenssi Senna Levonen Suomen maatalousmuseo Sarasta.

Lisätietoja:

Senna Levonen
amanuenssi
senna.levonen@sarka.fi
(02) 7637 7018

Otto Haaki
Ravintola Proffan Kellari
proffankellari@gmail.com 
(02) 2505 515
041 5446 234