Kiertonäyttelyt

Suomen maatalousmuseo Sarka tarjoaa kahta maksutonta kiertonäyttelyä asetettavaksi esille mm. kirjastoihin, kylätaloille ja muihin museoihin. Näyttelyt ovat säästä ja ilmastosta kertova Hyvän sään aikana sekä Suomen kansallisruoasta kertova Ruisleipä.

Hyvän sään aikana -näyttely esittelee sään ja ilmaston vaikutusta Suomen maatalouteen ennen ja nyt. Menneinä aikoina sadot olivat herkempiä säätilojen muutoksille ja katojen tuoma nälkä oli tuttu vieras ruokapöydässä. Säähän liittyy myös monenlaisia kansanperinteitä. Nykyään satoisuus parantunut, mutta tulevaisuudessa häämöttävät ilmastonmuutoksen ruuantuotannolle asettamat haasteet. Näyttely koostuu seitsemästätoista seinälle ripustettavasta planssista. Näiden koot ovat 70 x 120 cm/13kpl, 70 x 70 cm/2kpl sekä 42 x 122 cm/2kpl.

Ruisleipä-näyttely kertoo tuosta tummasta suomalaisesta erikoisuudesta, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorille. Elintarvike valittiin kansanäänestyksessä vuonna 2016 Suomen kansallisruuaksi.  Suuri suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme. Milloin ruista alettiin viljellä Suomessa? Miksi reikäleivässä on reikä? Miten suomalaisten rukiin kulutus on muuttunut aikojen saatossa? Näyttely koostuu kymmenestä 70 x 120 cm kokoisesta ripustettavasta planssista.

Näyttelyn lainaaminen ei maksa mitään, mutta lainaajan tulee vastata kuljetuskustannuksista. Lainaaja sitoutuu toimittamaan näyttelyn seuraavalle varaajalle siinä kunnossa, kuin missä se oli lainaajalle tullessa tai korvaamaan mahdolliset vauriot. Planssit on valmistettu mahdollisimman kevyiksi ja kestäviksi. Näyttelyt ovat kokonaisuuksia, mutta esille voi laittaa halutessaan vain osan plansseista. Näyttelyitä voi myös täydentää omin kuvin, esinein ja kirjoin.

Näyttelyt on tuottanut Loimaalla sijaitseva maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka. Museoon voi tutustua osoitteessa www.sarka.fi

Näyttelyn lainaaminen:

Näyttelyn voi varata ottamalla yhteyttä Saran näyttelyamanuenssiin:
Maileena Vaajoensuu
(02) 7637 7016
maileena.vaajoensuu@sarka.fi