Joulu pöydällä – Suomalaisia jouluruokia keskiajalta nykypäivään

Tapahtuman aika:
Tapahtuman sijainti:
Näyttelytila Ruokakulma

Ruokakulmassa voi joulun aikaan tutustua suomalaisten jouluruokien historiaan. Näyttelytilaan on katettu tunnelmallinen joulupöytä, jossa on esillä jouluruokia keskiajalta 2000-luvun uutuuksiin.

Jouluruoka on yksi tärkeimmistä joulutunnelman tuojista. Suomalaiseen jouluun liittyy useita perinteisiä jouluruokia, jotka ovat tuttuja koko Suomessa, mutta joulupöydän antimet vaihtelevat myös alueittain ja perheiden välillä. Joulupöytään ovat vaikuttaneet niin säätyläisten kuin talonpoikienkin ruokakulttuurit ja siinä näkyvät eri aikojen kerrostumat sekä eri puolilta maata saadut vaikutteet. Monet perinteisten jouluruokien raaka-aineet ovat nykynäkökulmasta melko arkisia, mutta esimerkiksi riisi, rusinat ja mausteet ovat olleet aikoinaan kalliita ylellisyystuotteita.

Näyttelyssä selviää muun muassa, mitkä ovat vanhimpia nykypäivään säilyneitä jouluruokia, millaista rosollia syötiin 1700-luvulla ja milloin riisipuurosta ja pipareista tuli koko kansan jouluherkkuja. Onko kinkku kuulunut aina joulupöytään? Mikä on joulun laatikkoruoista vanhin? Entä millaista symboliikkaa piparkakkukuvioihin kätkeytyy?