Ruokakulma: Kaiken varalta

Tapahtuman aika:

Susana Nevadon ja Sari Torvisen taidenäyttelyssä pohditaan ruoan suhdetta kriisiaikoihin. Kaiken varalta -näyttelyn ajankohtainen teema linkittyy arkipäivän valintoihin ja kysymyksiin tulevaisuudesta.

”Olemme laajasti kuvataiteen kentällä työskentelevä työpari. Meitä yhdistää ekologian tematiikka, jota olemme tarkastelleet usein ruoan kautta. Halusimme näyttelyn esille maatalousmuseo Sarkaan, koska sen omat näyttelyt tarjoavat nykytaidenäyttelylle kiinnostavaa vuoropuhelua maatalouden merkityksestä ja sen muutoksista.” Nevado ja Torvinen summaavat.

Näyttely sijoittuu Ruokakulma-tilaan keskelle museon perusnäyttelyä. Nevado kiinnostui esillä olevasta kokoelmasta erilaisia hätäleipiä, joita on ennen tehty monenlaisista ja jopa myrkyllisistä aineksista. Leipä peruselintarvikkeena ei ole maailmanlaajuisesti itsestäänselvyys sotien ja ekologisten kriisien keskellä tänäänkään. Sotaleipä-sarjassa kuvataan Suomelle ja Espanjalle eri aikoina tyypillisiä leipiä ja leipätrendien muutosta viime aikoina. Nevado on aiemmin järjestänyt työpajoja, joissa eri maista tulevat naiset leipovat omien kulttuuriensa leipiä ja jakavat ne näyttely-yleisön kanssa. Uudet Taikinan vaivaaminen -teokset ovat muotokuvia heistä. Kankaalle koruompeleella tehdyt teokset viittaavat myös naisten käsitöihin ja leivän kohotusliinoihin.

Sari Torvisen teoksissa ihmiset toteuttavat parvekkeille ja patioille omia ympäristöjä ja saavat satoa enemmän tai vähemmän. Viivapiirrokseen perustuvat Mikroilmastot-teokset on toteutettu tekniikalla, joka yhdistää öljyväriä ja puukaiverrusta. Piirrosten kasviaiheita katsotaan muotokuvan traditiosta käsin keskittyen yksilöllisiin piirteisiin. Kasvien taustalla näkyy viitteitä kaupunkien rakennelmista. Ihmisten ikiaikainen tarve tuottaa ravintoa epätyypillisissä olosuhteissa ja varautua tuntemattomaan tulevaisuuteen jatkuu nykyaikana mm. kaupunkiviljelyn harrastamisena.

Taidenäyttely Kaiken varaltaon esillä Sarka-museon Ruokakulmassa 30.8.2023–14.1.2024.

Susana Nevado – Sotaleipä, karjalanpiirakka