Tuuli Orasmaa Sarka-sunnuntain vieraana

Maatalouteen ja ruoantuotantoon kohdistuu nykypäivänä valtavasti muutospaineita ja kritiikkiä niin ilmaston kuin eettisyydenkin kannalta. Miltä kaikki tuntuu tuottajan näkökulmasta? Sarka-sunnuntaina 28.1. Suomen maatalousmuseo Sarassa syvennytään maatalousyrittäjien kokemuksiin ja ajatuksiin maatalouden nykytilanteesta ja tulevaisuudesta Tuuli Orasmaan johdolla.

Vuoden 2024 ensimmäisenä Sarka-sunnuntaina 28.1. Sarka-museoon saapuu vieraaksi maa- ja metsätalousministeriön asiantuntija Tuuli Orasmaa. Orasmaa on julkaissut alkusyksystä 2023 kirjan Maaseudun tulevaisuus, joka tarkastelee maatalousyrittäjien ammattiinsa liittyviä ajatuksia ja kokemuksia. Orasmaa kertoo kirjastaan ja havainnostaan suomalaisen maatalouden nykytilasta ja tulevaisuudesta Seminaaritila Riihessä klo 13.

Maaseudun tulevaisuus -teokseen on haastateltu yli 40 maatalousyrittäjää eri puolilta Suomea. Monet viljelijät ja karjankasvattajat kokevat olevansa ilmastokeskustelussa syytetyn penkillä, ja jatkuvat muutosvaatimukset voivat tuntua mahdottomilta. Saatetaan myös kokea, ettei kaupungeissa ymmärretä kotimaisen ruoantuotannon tärkeyttä tai ruoantuotantoa ylipäätään. Vuoropuhelu tuottajien, kuluttajien ja päättäjien välillä on hankalaa, jos osapuolet puhuvat toistensa ohi. Miten näkökulmat saataisiin kohtaamaan reilusti ja oikeudenmukaisesti? Orasmaan ajatuksiin voi tutustua etukäteen Yle Areenassa Minne Rinne vie -ohjelmassa sekä YleX Etusivulla.

Sarka-sunnuntaisin museolla on erityistä ohjelmaa ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Kevätkaudella 2024 Sarka-sunnuntaita vietetään kuun viimeisenä sunnuntaina tammikuussa, helmikuussa, maaliskuussa sekä huhtikuussa.