YHTEISTUUMIN
Suomi 100 -juhlanäyttely
13.4.-31.12.2017

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomen maatalousmuseo Sarkaan on koottu Yhteistuumin -teemanäyttely. Se kertoo suomalaisen elämänmenon vankasta yhdessä tekemisen perinteestä, jonka juuret ovat agraarissa elämäntavassa. Näyttely esittelee muun muassa vanhan kansanomaisen työnteon luonteenomaisia piirteitä, maatalouden yhteistoiminnan muotoja ja järjestökentän vahvuutta.

Yhteistuumin -näyttely osoittaa miten maatalous oli perheen ja kylän yhteistä toimintaa ja kaikenlainen yhteistoimina niiden elinehto. Näyttelyssä selviää, miten yhteistoiminta organisoitui ajan saatossa muun muassa yhtiöiksi, yhteisomistuksiksi, osuuskunniksi ja yhdistyksiksi. Yhteistuumin on myös ratkaistu kiperiä yhteiskunnallisia kysymyksiä aina maanjaosta eläketurvaan.

Näyttely haastaa pohtimaan yhdessä tekemisen merkitystä ennen ja nyt. Mikä on toisin? Voimmeko ottaa jotain opiksi vanhoista toimintatavoista? Miten yhteistoiminta voi nykypäivänä? Näyttelykävijät myös kutsutaan pohtimaan, mitä he tekevät yhdessä tai porukalla, joukolla tai sakissa. Kuka tahansa voi päätyä osaksi näyttelyä. Näyttelytilassa on nimittäin Yhteistuumin-seinä, johon kootaan museovieraiden omia kuvia yhdessä tekemisestä sekä printteinä että sähköisessä muodossa.

Yhteistuumin on esillä vuoden loppuun vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Se on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017. Näyttelyä ovat tukeneet Mela ja MTK.

 

KOTIMAANI SUOMI
Akvarellikurssin satoa
2.-28.5.2017

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi akvarellikurssin oppilaat tarttuivat siveltimiinsä pohtien samalla miten he koevat ainutlaatuisen kotimaamme. Esiin nousivat muun muassa puhdas luonto, puhtaat metsiemme marjat, sienet, tuoksut. Ja tietysti kauniit maisemat. Teoksiin välittyi kaikkea sitä mitä he kaipaavat, mistä he ammentavat voimia jaksamiseen ja kaikkea sitä kaunista, mitä kotimaassamme on.

Näyttelyssä on töitä seuraavilta kurssilaisilta: Seija Haapanen, Eliina Hokka, Merja Hokka-Hoffren, Mari Hollo, Kaarina Kauppila, Kerttu Koivula, Merja Lankinen, Leena Lehtinen, Arja Littunen, Leila Mäkelä, Hanna Mäkiö, Toini Nurmi, Oili Saarikko, Raija Tiainen, Tuija Vienonen ja Mari Virtanen. Akvarellikurssi on kokoontunut museon tiloissa ja sen tahtipuikkoa on heiluttanut kuvataiteilija Annikki Mäkinen-Fagerström.

Näyttely on esillä Suomen maatalousmuseo Saran ravintolassa.