Sarka-possuja

LADOT

Museon piha-alueelle on pystytetty kahdeksan eri-ikäistä hirsilatoa. Ladot on siirretty museolle eri puolilta Suomea ja niillä on kaikilla oma erityinen rakenteensa ja muotonsa. Latorivistöstä löytyy 200-vuotias maakattoinen latovanhus Vampulasta ja läpiajettava haapalato Tohmajärveltä. Lisäksi latoja on lahjoitettu mm. Lempäälästä ja Karvialta.

Hirsiladot alkavat olla maatalouden harvinaisimpia rakennuksia. Ladoista on tullut katoavaa kansanperinnettä, sillä niille on enää harvoin aktiivista käyttötarkoitusta.

ELÄIMET

Kesäkaudeksi museon maille muuttaa karvaisia, röhiseviä ja kirmaavia kavereita museovieraita ilahduttamaan. Eläimellinen meno pihalla alkaa keväällä heti säiden salliessa ja syksyn tullen eläinystävät palaavat takaisin koteihinsa.

Kesällä 2016 museon alueella asustivat lampaat Terttu ja Taimi. Possut saivat nimikseen Pilli ja Pulla. Kiuruveden kantaa edustavat suomalaiset maatiaiskanat ovat nimeltään Aino, Vilkas, Martta, Sissi, Moona, Wilhelmiina ja Eufrosyne. Kanatarhaa isännöi Väinö-kukko.

LASTEN PIHA

Kesäkaudella museon pihassa voi ajella polkutraktoreilla ja ratsastaa keppihevosilla esteradalla. Lasten pihalla on myös vanha traktori, jonka kyytiin saa kiivetä.