luokkaretki-maatalousmuseoo

Suomen maatalousmuseo Sarka tarjoaa monenlaista nähtävää ja tekemistä koulu- ja päiväkotiryhmille. Johtoajatuksemme on oppimisen ilo sekä tekemisen ja kokemisen riemu. Museossa voi vierailla ohjatusti tai omatoimisesti. Sisäänpääsy Sarkaan on aina koulu- ja päiväkotiryhmille ilmainen.

Opastukset ja työpajat on varattava aina etukäteen. Ilmoitathan meille myös omatoimisesta vierailusta. Koulu- ja päiväkotiryhmät voivat varata vierailun myös aamuun ennen varsinaista aukioloa. Vierailua varatessasi apunasi on museolehtori, jonka kanssa voit suunnitella juuri ryhmällesi sopivan vierailun.

Museolehtori Kirsi Laine puh. 02 7637 7018, kirsi.laine(at)sarka.fi

OPASTUKSET

Maatalouden aikakone

Opastuksella selviää, mitä maatiloilla nykyisin tapahtuu ja miten työt sujuivat ennen ilman koneita. Tämän opastuksen jälkeen tiedät, kuinka usein kana munii, paljonko lehmästä saadaan päivässä maitoa ja miksi ihmeessä entisajan lehmistä saatiin maitoa vain kesällä.

Kohderyhmä luokat 2-6 (sisältö vaihtelee lasten iän mukaan)
Kesto 45 minuuttia
Hinta 40 €

TYÖPAJAT

Aika kone

Nykyisin maataloudessa käytetään jos jonkinlaisia koneita ja laitteita. Mutta mitä vielä puuttuu? Työpajassa lapset suunnittelevat tulevaisuuden maatalouskoneita ja rakentavat niistä mallit.

Kohderyhmä luokat 2-6
Kesto 45 minuuttia
Hinta 5 €/oppilas


Sarka-Saken kierros

Opastuksella tutustutaan entisajan lasten elämään maaseudulla. Kädestä pitäen tutuiksi tulevat villat ja viljat, entisajan leikkejä unohtamatta.

Kohderyhmä päiväkoti ja luokat 1-2
Kesto 45 minuuttia
Hinta 40 €

Riihimäki ja Myllykoski

Paikannimet kertovat entisajan ihmisten elämästä. Miten paikannimet syntyvät ja kuka saa antaa paikalle nimen? Työpajassa piirretään yhteinen ”kartta” lasten lähiympäristöstä ja heille tärkeistä paikoista. Miten lapset nimeäisivät tutut paikat, jos he voisivat antaa niille uudet nimet?

Kohderyhmä 5-9-vuotiaat
Kesto 45 minuuttia
Hinta 50 €


Hisun ja Nirskun kaverit

Museon omalaatuisilla asukeilla Hisulla ja Nirskulla on museon näyttelyssä lukuisia kavereita, joita he mielellään esittelevät lapsille.

Kohderyhmä 1-6-vuotiaat
Kesto 45 minuuttia
Hinta 40 €

Maatilan elämää

Taidetyöpajassa piirretään ryhmän yhteinen teos maatilan elämästä eläimineen ja koneineen.

Kohderyhmä 1-6-vuotiaat
Kesto 45 minuuttia
Hinta 50 €


Historian tiedon lähteillä

Näyttelykierroksella tutustutaan erilaisiin historiallisen tiedon lähteisiin. Miten voimme tietää, että Suomessa on viljelty ohraa tuhansia vuosia sitten, mitä maito maksoi 1890-luvulla tai minkälaista elämä oli sota-aikana? Kierroksella esiintyy lähteitä esineistä asikirjoihin ja kirjeistä muistitietoon.

Kohderyhmä peruskoulu ja lukio
Kesto 45 minuuttia
Hinta 40 €

Tutkimuspaja: historian lähteet

Tutkimuspajassa oppilaat tutustuvat kädestä pitäen historian lähteisiin. Mitä meille voivat kertoa viljakappa tai vanha kartta? Tutustutaan myös internetin tarjoamiin mahdollisuuksiin historian lähteiden etsinnässä.

Kohderyhmä luokat 5-8
Kesto 45 minuuttia
Hinta 50 €


Ihminen muuttaa maisemaa

Maisemassa luonnon elementit ja ihmisen käden jälki lomittuvat toisiinsa. Nykyisin suomalaisessa maisemassa ihmisen toiminnan jäljet näkyvät lähes kaikkialla. Teemakierroksella tutustutaan ihmisen vaikutukseen maisemassa eri aikoja ja töitä kuvaavien maisemakuvien avulla.

Kohderyhmä peruskoulu ja lukio
Kesto 45 minuuttia
Hinta 40 €

Tutkimuspaja: viljaa

Tutkimuspajassa oppilaat tutustuvat viljakasveihin ja niiden viljelyyn. Miten eri viljalajit erottaa toisistaan? Paljonko tähkässä on jyviä? Mitä työvaiheita viljelyyn liittyy? Mitä kaikkea niistä voidaankaan valmistaa?

Kohderyhmä luokat 1-4
Kesto 45 minuuttia
Hinta 50 €