Sarka_Pirtti

 

Suomen maatalousmuseo tallentaa kokoelmaansa maataloudessa, sen sivuelinkeinoissa sekä yleisemmin maaseutuyhteisössä käytettyä esineistöä valmistus-, käyttö- ja omistustietoineen. Lisäksi museo kerää aiheeseen liittyvää valokuva- ja dokumenttiaineistoa. Kokoelmaan otettavat esineet ja niihin liittyvä tieto pyritään säilyttämään nykyisen tiedon mukaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Museoissa lahjahevosen suu tutkitaan huolella ennen lahjoituksen hyväksymistä kokoelmiin. Maatalousaiheisten esineiden kirjo ja lukumäärä (puhumattakaan tiettyjen esineiden koosta) ovat valtavat, vaikka jokaista maamme maataloudessa käytettyä esinettä säilytettäisiin jälkipolville vain yksi kappale. Kaikkea museolle tarjottua ei siis valitettavasti voida ottaa vastaan.

Suomen maatalousmuseon kokoelmiin voi tarjota hyväkuntoisia esineitä, valokuvia ja arkistomateriaalia, joiden historia ja tiedot tunnetaan. Lahjoituksiin voi soveltaa nyrkkisääntöä: mitä uudempi esine on, sitä täydellisempi sen tulisi olla. Vanhassa esineessä käytön jättämät kulutusjäljet eivät kuitenkaan haittaa, sillä ne kertovat esineen käyttötarkoituksesta ja työmenetelmistä. Ensisijaisen tärkeää on, että kaikenlainen ehostus ja kunnostus jätetään ammattilaisille eli museon henkilökunnalle.

Lahjoituksen yhteydessä aineiston omistus ja hallintaoikeus siirtyvät maatalousmuseolle. Muunlaisilla ehdoilla lahjoituksia otetaan vastaan vain aivan poikkeustapauksissa.

Lisätietoja antaa kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi
juha.hirvilammi(at)sarka.fi
puh. (02) 7637 7017