Kokoelmat ja aineistot

Suomen maatalousmuseo tallentaa kokoelmaansa maataloudessa, sen sivuelinkeinoissa sekä yleisemmin maaseutuyhteisössä käytettyä esineistöä valmistus-, käyttö- ja omistustietoineen. Lisäksi museo kerää aiheeseen liittyvää valokuva-, av- ja dokumenttiaineistoa. Kokoelmaan otettavat esineet ja muu aineisto sekä niihin liittyvä tieto pyritään säilyttämään nykyisen tiedon mukaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Museoissa lahjahevosen suu tutkitaan huolella ennen lahjoituksen hyväksymistä kokoelmiin. Maatalousaiheisten esineiden kirjo ja lukumäärä (puhumattakaan tiettyjen esineiden koosta) ovat valtavat, vaikka jokaista maamme maataloudessa käytettyä esinettä säilytettäisiin jälkipolville vain yksi kappale. Kaikkea museolle tarjottua ei siis valitettavasti voida ottaa vastaan.

Suomen maatalousmuseon kokoelmiin voi tarjota hyväkuntoisia esineitä, valokuvia ja arkistomateriaalia, joiden historia ja tiedot tunnetaan. Lahjoituksiin voi soveltaa nyrkkisääntöä: mitä uudempi esine on, sitä täydellisempi sen tulisi olla. Vanhassa esineessä käytön jättämät kulutusjäljet eivät kuitenkaan haittaa, sillä ne kertovat esineen käyttötarkoituksesta ja työmenetelmistä. Ensisijaisen tärkeää on, että kaikenlainen ehostus ja kunnostus jätetään ammattilaisille eli museon henkilökunnalle.

Lahjoituksen yhteydessä aineiston omistus ja hallintaoikeus siirtyvät maatalousmuseolle. Muunlaisilla ehdoilla lahjoituksia otetaan vastaan vain aivan poikkeustapauksissa.

Kysy museolta

Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta, ja vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta – katso mitä on kysytty aikaisemmin!

Kysy museolta -sivustolle

Nykydokumentointi

Suomen maatalousmuseo Sarka tallentaa kokoelmiinsa tietoa myös nykypäivän maataloudesta. Sen arjesta, ilmiöistä ja tapahtumista.

Sarka-museossa toteutettuja nykydokumentointihankkeita:

  • Maaseudun elintarviketeollisuus -hanke yhteistyössä Turun yliopiston etnologian oppiaineen kanssa.
  • Ammuu! Karjatilan elämää -valokuvakilpailu osallistavana itsedokumentointihankkeena.
  • Osta tilalta! -päivän dokumentointi osana museoiden valtakunnallisen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n nykydokumentointitempausta, jossa aiheena kulutus.
  • Neliömetri pellavaa -hankkeen kasvatusprojekteja osallistavana itsedokumentointina.
  • Opiskelijoiden ruokatalous yhteistyössä Jyväskyläskylän yliopiston KUMU-opintojen ja avoimen yliopiston museologian oppiaineen kanssa.
  • Maatalousammattilaisen päivä omana, jatkuvana dokumentointina.

Kuvapalvelut

Suuren osaan Suomen maatalousmuseo Saran valokuvista pääsee tutustumaan Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisen Finna.fi– palvelimen kautta. Valokuvakokoelmaan voi tulla tutustumaan myös paikanpäälle sopimalla asiasta etukäteen henkilökunnan kanssa.

Tutustu kuvapalveluhinnastoon

Asiantuntijamme