Neliömetri pellavaa

Tekstiilit kuuluvat jokaiseen päiväämme, mutta harva meistä enää tuntee polkua, jonka kuitu on kulkenut päätyäkseen valmiiksi kankaaksi. Neliömetri pellavaa -pellavankasvatusprojektissa innostetaan tutustumaan pellavakuidun matkaan aina siemenen viljelystä korjuuseen ja kuidun työstämiseen asti. Pellavankasvatusprojektin toteuttavat yhteistyössä Taitoliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Proagria sekä Suomen maatalousmuseo Sarka. Osallistua voi kuka tahansa, jolla on käytettävissä neliön viljelyala, pellavaa voi viljellä vaikka kaupunkipalstan kasvilaatikossa tai isompana alana omalla pellolla.

Pellavan siementen hankinnassa kannattaa olla tarkka, että hankkii kuitupellavan siementä, jos aikoo käsitellä kuitua kasvatuksen jälkeen. Myynnissä on myös öljypellavaa, joka soveltuu hyvin esimerkiksi kuivakukaksi mutta korsi on lyhyempi. Kuitukäyttöön soveltuvia lajikkeita ovat esimerkiksi Martta ja Lisette.

Lue lisää Taitoliiton sivuilta.

Katso pellavanviljelyohjeet täältä.

Sarka kerää pellanvanviljelykokemukset talteen

Suomen maatalousmuseo Sarka on valtakunnallinen vastuumuseo ja me haluamme tallentaa kokoelmiimme tämän hankkeen myötä syntynyttä kuvasatoa sekä viljelijän ajatuksia.

Miten dokumentoidaan Neliömetri pellavaa -hanke?

Suunnittele viljelyprosessin tallentamista jo hieman etukäteen. Mitä asioita haluat siirtää museon kokoelmien avulla tulevaisuuteen?

Yksi hyvä keino on valokuvata hankkeen eteneminen. Esimerkiksi ensimmäinen kuva otetaan käännetystä kylvöalasta keväällä, toinen kasvukaudelta heinäkuussa ja kolmas sadonkorjuusta syyskuussa. Tärkeää on tallentaa kuvien yhteyteen myös tiedot kuten aika, paikka ja henkilöiden nimet. Lisäksi yhtä tärkeää liittää kuvien yhteyteen kuvailutekstejä, sekä ajatuksia, jota pellavan viljely tai vallitsevat olosuhteet ovat luoneet. Ota kuvat mahdollisimman isoina, minimikoko on 1 Mt. Tallenna kuvat itsellesi (koneelle, tikulle tai pilveen).

Mikäli ottamissasi kuvissa on muita henkilöitä, varmista, että heille käy kuvaaminen ja kuvien lahjoittaminen Sarka-museolle. Täytä Lupalomake valokuvaukseen.

Valitse ottamistasi kuvista kolmesta viiteen kuvaa, jotka lähetät museolle. Kirjoita erilliseen tekstitiedostoon kuvailutiedot (word-tiedostoon: kuka otti kuvan, missä, milloin, keitä kuvassa on, mitä kuvassa tapahtuu).

Täytä Lahjakirja ja allekirjoita se.

Lupalomakkeet voi allekirjoituksen jälkeen skannata. Lähetä skannatut lupalomakkeet ja kuvatietueet Sarkaan elsa.hietala@sarka.fi tai elina.parkkila@sarka.fi . Tiedostot voi lähettää myös WeTransfer-palvelun kautta (https://wetransfer.com/).

Haastatteluaineisto tai oman tarinan kertominen

Haastatteluaineiston tai oman tarinoinnin voi tehdä kännykän sanelimella. Haastattelua ei tarvitse kirjoittaa puhtaaksi. Erilliseen tekstitiedostoon olisi kuitenkin hyvä kirjoittaa auki, mitä haastattelu tai tarinointi käsittelee.

Täytä haastattelun Lupalomake haastatteluun, vaikka tallentaisitkin vain omia ajatuksiasi.

Lähetä täytetty ja skannattu lupalomake yhdessä äänitiedoston ja kuvien kanssa Sarka-museoon elsa.hietala@sarka.fi tai elina.parkkila@sarka.fi .

Nautinnollisia viljely- ja dokumentointihetkiä!

Lomakkeet: